Vad är Hemmabio?

Numera ser man begreppet Hemmabio eller hembio lite överallt och det kommer naturligtvis från USA som mycket annat. Där florerar begreppen Home Theater eller Home Cinema.

Det handlar egentligen om samma sak. Det är att få en bioliknande upplevelse i hemmet. Vad är man ute efter då? Ja det kan vara alla delar som man upplever på en bio eller bara vissa delar. Många tycker att man har en hemmabio bara man har en lite större TV skärm och andra vill ha allt från biostolar, särskilda rum och popcorn. Begreppet tolkas olika, men man kan ändå säga att man försöker efterlikna själva upplevelsen. Då är det oftast ljud och bild man pratar om.

Det är ju inte helt enkelt att efterlikna upplevelsen om man inte har ett speciellt rum för sitt filmtittande utan då får det bli en kompromiss med det vanliga vardagsrummet. I din egen bio bestämmer du själv förutsättningarna för din filmupplevelse!

Vad krävs då för att det ska bli hemmabio

Egentligen kan man säga att om man kopplar sin video/dvd eller annan spelare till sin Tv och placerar högtalarna på något bra sätt. Tex på var sin sida om Tv: n. Videon är ju passé och dvd är väl snart det också. Däremot behöver du någon digital signal för att få den bästa bilden och numera är det ju via en box eller ett minneskort eller liknande som ansluts till TV.

Den enklaste Hemmabion är nog en bra TV med så stor skärm som mjöligt, En bra DVD spelare eller annan box och en förstärkare. Ljudet bör nu komma i ett ljudsystem där du har 5 högtalare. Högtalarna placeras i rummets fyra hörn och en fronthögtalare vid skärmen. Riktad mot där du sitter. Eftersom du har en DVD-spelare eller motsvarande har du nu möjlighet att få ljudet i ett dynamiskt flerkanalsystem och det gör din upplevelse större. Du ska kunna sitta på en plats och höra ljudet från de olika högtalarna. En känsla av att ljudet rör sig i rummet i förhållande till filmens innehåll. Kommer det ett flygplan och flyger över dig, ska ljudet börja bakom dig och du nästan ser planet passera över dig. En sak som blir viktig också är en surroundhögtalare som ger dig dynamik i ljudet och den kopplas direkt till förstärkaren. Kan placeras lite överallt, men gärna bakom skärmen eller så.

Förbättra din anläggning

Det som sedan krävs för att få en bättre anläggning än så, är egentligen alla prylarnas storlek och kvalitet.

Vill man sedan uppgradera bilden till låt oss säga 100 tum istället för sin TV på 50 tum, krävs det en projektor. En projektor kan ge dig en väldigt stor bild och du får en härlig känsla. Det är avståndet från projektorn till väggen som ska belysas som avgör hur stor bild du får. En sak att tänka på när det gäller projektor är oftast behövs det ett lite mörkare rum för att få bra skärpa och helst inget sidoljus från till exempel ett fönster. Det blir inte så bra.

Numera är det mycket olika källor med digital format som kopplas till systemet. Det kan räcka med en USB sticka för att få en bra upplevelse.

I alla system med flera olika delar är den gamla sanningen att systemet inte blir bättre än den enskilda delens kvalitet.