Recension The Mummy

 

Genre och intro

Filmen Mummy är regisserad av Alex Kurtzman som har regisserat klassiker som Transformers och Spider-Man 2 vilket borde ge tittaren en tidlös klassiker att njuta av precis som de föregående filmerna, men trots att detta nytänkande film använder sig av karaktärer som Dr. Jekyll och Mr. Hyde för att få till lite extra spänning under filmens gång så har den tyvärr sågats en hel del av kritiker på internet.

Filmen är tänkt att vara en fantasy/skräckfilm men när man såg den på bio så blev man knappt rädd, dock underhållen vilket är ett plus.

Roller

Tom cruise spelar huvudrollen som militären Nick Morton och hans kompanjon Sgt. Vail som spelas av Jake Johnson hamnar i ett jobbigt läge när de upptäcker en grav med en mumie begravd i mellanöstern när de är på ett uppdrag.Själva mumien gestaltas av Sofia Boutella som är känd från Kingsman filmerna. Hennes rolltolkning är faktiskt väldigt bra även om filmen har sina brister på andra håll. Tom Cruise är som vanligt väldigt bra i vilken roll han än väljer att ta – men eftersom att filmens handling är så enkelspårig utan större överraskningar så känns det som att man har sett denna film förut.

Handling

Filmen baseras på berättelsen om en egyptisk drottning som gör en överenskommelse med djävulen men som sedan blir fängslad vid sista stund och begravd levande under marken.

Militärerna Nick Morton och Sergeant Vail hittar kryptan där mumien är begravd och bestämmer sig för att lyfta upp den för att eventuellt sälja innehållet för att givetvis tjäna pengar på köpet.

Mumien har dock helt andra planer och när hon väl väcks så bryter helvetet lös och hon tar över Sergeant Vails kropp genom att tvinga honom att försöka mörda alla ombord på planet som transporterar henne. Planet kraschar och av någon anledning överlever Jake Johnson vilket man senare förstår beror på magiska omständigheter skapade av mumien Ahmanet.

Sedan börjar en kamp mot ondskans krafter med hjälp av Dr Jekyll / Mr. Hyde som man känner till från andra berättelser och filmer där han gestaltats innan. Denna gång spelas rollen av Russel Crowe.

Sammanfattning

Filmen är underhållande och de visuella effekterna är otroligt snygga samt att ljudet är av högsta kvalitet och verkligen drar med sig tittaren i handlingen, men den levererar tyvärr inte på många fler punkter än så.

Det känns som denna film gjordes lite för hastigt då det finns så många karaktärer som man hade kunnat utveckla mer. Som tittare får man aldrig riktigt några känslor för karaktärerna eftersom de inte växer på scen, de dyker bara upp och gör sitt jobb. Som tittare vill man veta mer om varför karaktären beter sig som den gör, och för att få en anknytning till rollinnehavarens gestaltning. Inget av detta sker och man får se en lite äldre Tom Cruise fortfarande försöka leka actionhjälte efter att hans glansdagar redan är över.

Russel Crowe gestaltar rollen som Dr. Jekyll och Mr. Hyde väldigt väl och som tittare hade man velat se mer av honom än mumien som bara försöker verka elak utan att faktiskt lyckas med det. När Mr. Hyde väl kliver fram så fångas man av hur elak och skrämmande karaktären är, och det är precis det som man vill se när man ser på en skräckfilm.

Vi tittare vill bli skrämda, men tyvärr så blir vi inte det förutom i några enstaka scener vilket är tråkigt med tanke på att hela filmens huvudsyfte är att vara en skrämmande äventyrsthriller.