Recension Atomic Blond

Genre och intro

Filmen handlar om en hård agent från brittiska underrättelsetjänsten mitt under kalla kriget och innan berlinmurens fall. Charlize Therons rolltolkning av Atomic Blonde är otrolig, och filmen baseras löst på en serietidning som heter Coldest City.

Roller

Många stjärnor finns med i rollbesättningen och huvudrollen innehar alltså Charlize Theron som spelar Mi6 agenten Lorraine Broughton som skickas till Berlin för att hitta en dubbelagent och avslöja denne. Hon är toppagenten som brittiska underrättelsetjänsten skickar in vid detta svåra uppdrag för att möta Mi6 agenten David Percival gestaltad av James Mcavoy som ska hjälpa till att hitta dubbelagenten.

Eddie Marsan gestaltar mannen som kallas för Spyglass och ryktet är att han har memorerat hela listan vilket också betyder att Mi6 måste skydda honom och få honom ut ur landet illa kvickt.

Sofia Boutella spelar den unga franska underrättelseagenten Delphine Lasalle som snabbt fattar tycke för Lorraine Broughton vilket också resulterar i ännu fler komplikationer och faror både för Lorraine och Delphine.

John Goodman spelar CIA agenten Emmet Kurzfeld och hans del i filmen är också insvept i hemligheter som man inte riktigt får reda på förran i slutet, utan att avslöja för mycket för läsaren av denna recension. Hans rolltolkning är riktigt bra och man tycker nästan lite illa om honom då han är så elak mot Lorraine Broughton under hela tiden som han förhör henne i början av filmen.

Roland Möller är den tuffa KGB agenten Aleksander Bremovych som inte är rädd för att hamna i konflikter med andra länders agenter och inte heller rädd att misshandla och döda vem han än ogillar. Denna agent är både farlig, våldsam och stenhård – alltså något som Lorraine Broughton verkligen får kämpa med.

Handling

Filmen handlar om en dubbelagent som måste hittas och avslöjas så att agenten inte hinner sälja en lista av brittiska spioner som finns placerade världen över. Filmen är minst sagt underhållande och actionspäckad, med flera starka rolltolkningar av hårda och härdade agenter som med alla medel försöker få fram listan som både ryssarna, engelsmännen och amerikanerna letar efter.

Agenten Lorraine Broughton får det snabbt hett om öronen när hon inser att det finns flera andra agenter på plats som är ute efter listan och hon misstänker tidigt att det finns något som hennes kollega David Percival försöker dölja. Alla misstänker helt enkelt alla hela tiden och det blir en spännande spionsoppa av alltihopa där man inte riktigt vet var gränserna går och inte heller vad som är sanning.

Sammanfattning

Det är lite svårt att sammanfatta denna film väl eftersom det svänger konstant och man får nästan svårt att hänga med i svängarna. Nästinill alla agenter förråder varandra för att få fram den värdefulla listan på namn, och som tittare får man se våld, sex, och spänning utöver det vanliga eftersom agenterna i filmen går över lik för att nå sina mål.

Musiken är tidsenlig och känslan av ett kallt Berlin blir nästan hårressande för tittaren som sveps med i 80 talets coola kläder och fräscha klassiker som spelas både i radion eller på klubbarna som syns i filmen. En scen är verkligen minnesvärd där man hör låten Nena – 99 luftballongs medan en rysk KGB agent misshandlar en skejtare för att han lyssnar på musik.

Känslan av förtryck från Ryssland finns hela tiden med under filmens gång och det känns som alla går lite på nålar vilket också gör filmen otroligt spännande. Utan att avslöja för mycket så innehåller Atomic Blonde en hel del överraskningar i handlingen, men det är också det som håller tittaren underhållen under hela filmens gång.